Oost west, paalnest best?

Dit voorjaar kwamen er vrij veel ooievaars naar Zegveld. Normaal gesproken nestelen de koppels op paalnesten bij het ooievaarsstation en elders in de omgeving. Dit jaar was er een mooi voorbeeld te zien van op welke plaatsen ooievaars nog meer kunnen nestelen.

Eén koppel inspecteerde meerdere schoorstenen in de omgeving en nestelde uiteindelijk vlakbij het ooievaarsstation in de Willem-Alexanderstraat op een schoorsteen.

Nest op een schoorsteen. Foto: Sandy vd Bosch

Een ander koppel bouwde hun nest in een boom. Dat werkt alleen als de boomkruim stevig en afgeplat is.

Foto: Sandy vd Bosch

Het is mooi om te zien dat ooievaars deze vaardigheden nog steeds hebben, en dat ze niet uitsluitend aangewezen zijn op paalnesten. Tegelijkertijd blijven de paalnesten onverminderd in trek: het merendeel van de ooievaars kiest nog steeds een paalnest uit als nestelplaats.

Foto: Sandy vd Bosch