Home


Welkom op de website van Stichting Ooievaars Zegveld.

Het ooievaarsbuitenstation in Zegveld wordt door enthousiaste vrijwilligers sinds 1980 beheerd. Vanaf die datum is in dit prachtige dorp in het Groene Hart een indrukwekkend ooievaarsdorp ontstaan.
Op het terrein van het ooievaarsbuitenstation is een permanente expositie over de vogels uit de omgeving van Zegveld tentoongesteld. Daarnaast is er een picknickvoorziening en toilet aanwezig. Het terrein is vanaf ‘s morgens 10 uur tot de voedertijd van de Ooievaars (ongeveer een uur voor zonsondergang) geopend.

Op het terrein staan 8 paalnesten, waarop ieder voorjaar paartjes nestelen, broeden en ooievaarskuikens groot brengen. Het aantal varieert sterk per jaar, afhankelijk van het voorjaarsweer.
Veel regen zal het aantal overblijvende ooievaarskuikens negatief beïnvloeden. In de directe omgeving bevinden zich nog enige paalnesten, terwijl de ooievaars zich ook op de daken van nabij gelegen boerderijen hebben genesteld.

Het onderhoud van het terrein, het gebouw en het bijvoeren van de ooievaars kost jaarlijks enige duizenden euro’s. Het geld hiervoor wordt bijeengebracht door de giften van ongeveer 200 donateurs, die ons station een warm hart toedragen.

Ook donateur worden? Stuur een e-mail naar info@ooievaarszegveld.nl