Home


Welkom op de website van Stichting Ooievaars Zegveld.

Midden in het Groene Hart, in het prachtige dorp Zegveld, ligt het ooievaarsbuitenstation Zegveld. Dit ooievaarsstation is ontstaan in 1980 en wordt beheerd door enthousiaste vrijwilligers.

Ooievaarsstation

Het aantal ooievaars dat verblijft op het ooievaarsstation varieert sterk per jaar, afhankelijk van het weer in de lente. Op het terrein van het ooievaarsdorp staan 8 paalnesten waarop ieder voorjaar paartjes nestelen, broeden en ooievaarskuikens groot brengen. In de directe omgeving bevinden zich nog een aantal paalnesten. De ooievaars nestelen ook op de daken van nabijgelegen boerderijen.

Kom langs
Op het ooievaarsstation kun je van dichtbij ooievaars bekijken en meemaken hoe ze vliegen, landen, hun jongen verzorgen en klepperen. Met de verrekijkers kun je ook de ooievaars in de verte goed zien. Op het terrein is een permanente expositie over de vogels uit de omgeving van Zegveld tentoongesteld. Er zijn ook een picknicktafel en een toilet aanwezig.

Tijdens de wintermaanden zijn er minder ooievaars te zien in de omgeving. De ooievaar overwintert namelijk in Zuid-Europa of Noord/West-Afrika. Er blijven wel altijd een aantal ooievaars achter in Zegveld.

Openingstijden

Het ooievaarsdorp is het gehele jaar door en dagelijks vanaf 10:00 uur tot ongeveer één uur voor zonsondergang toegankelijk voor bezoekers. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd!